Incep prin a face un review la doua carti care mi s-au parut foarte bune si pe care probabil le voi reciti la un moment dat (modul meu de a aprecia o carte daca este buna, e daca merita sau nu recitita). Cele 2 carti sunt in serie, o a treia carte urmand sa apara probabil prin 2012. Genul cartilor este roman istoric, iar modul lor de a fi scrise este la persoana intai.
Subiectul este viata lui Marcus Tullius Cicero, probabil cel mai mare avocat din istorie, om de stat si totodata idealist. Viata lui este vazuta prin ochii sclavului si secretarului lui personal, Tiro. Memoriile lui Tiro au existat, au fost folosite de istorici din perioada antica, insa ele nu s-au pastrat, din pacate.
Viata lui Cicero este prezentata de cand era doar un tanar avocat, idealist, care credea in idealurile Romei Republicane, desi aceste idealuri erau poate nerealiste. De la lectiile de filosofie si oratorie pe care le-a luat in Grecia si pana la momentul in care Cicero se casatoreste pentru a dobandi prestigiu, autorul Robert Harris ofera o imagine aparte a Romei. Este greu sa nu faci comparatie intre Roma antica si lumea moderna.
Cei care se asteapta in primul si in primul rand la lupte intre armate antice, vor fi dezamagiti, acestea se desfasoara pe un plan secundar, Tiro, ca un secretar ce este nu il insosteste decat pe Cicero. Dar intrigiile care vor duce intr-un final la caderea Republicii si instaurarea imperiului sunt foarte antrenante. Modul in care Cicero alege diverse cai si manevre pentru a obtine condamnarea unui guvernator corupt sau pentru a-si face o cariera in politica, este expus intr-un mod stralucit.
Prima carte Imperium, isi desfasoara actiunea pana la momentul in care Cicero devine consul. Consulii romani erau alesi in fiecare an, conducand cate doi. Cel de-al doilea roman, Lustrum, reia firul povestirii de unde Imperium a lasat-o. Este totusi o carte care ia o turnura mai intunecata mai ales in cea de-a doua parte. Conspiratia lui Catilina, precum si intrigiile in care Julius Caesar isi lasa amprenta sunt rand pe rand dezvaluite, Cicero dobandind un titlu ce pana atunci nu i se mai acordase unei persoane ce nu comanda o armata. Pater Patriae, sau Parinte al Patriei, salvator al Romei. Totodata, idealismul din prima carte incepe sa lase loc compromisului. Cicero crede in idealul Romei, dar este nevoit sa faca compromisuri pentru a se asigura ca macar o parte din acestea vor fi salvate. Cea de-a doua carte are un final sumbru, ce prevesteste perioada ce va urma. Cicero este exilat, Caesar se pregateste sa preia comanda armatei din Galia Transalpina (si de acolo va porni spre cucerirea Galiei).
Ambele carti au aparut la editura All, colectia Roman Istoric, prima in anul 2008, iar cea de-a doua in 2010.
Astept cu nerabdare urmatoarea carte (al carei nume nu il cunosc deocamdata.
marți, 5 iulie 2011
Abonați-vă la:
Postări (Atom)